28.3.2012

Sadat tuhannet suomalaiset liikkeellä vaarallisen jätteen kanssa

Vähintään 500 000 vaarallisen jätteen tuojaa aktivoituu tänäkin keväänä huhti-toukokuussa ja suuntaa kohti kuntien ja tuottajayhteisöjen vaarallisen jätteen keräyspaikkoja. Kiertävät keräysautot kokoavat lähes kansantapahtuman kaltaisen ihmispaljouden pysähdyspaikoillaan.

Useat ihmiset kokevat vaarallisen jätteen tuomisen keräykseen tärkeäksi ja keväisin aktiivisuus kasvaa tälläkin saralla. Osa kuluttajista ja yrityksistä ei kuitenkaan tiedä, miten toimia, tai ei muusta syystä tuo vaarallisia jätteitä keräykseen. Keräykseen tuomisen tehostamiseksi Jätelaitosyhdistys (JLY), Vesilaitosyhdistys (VVY) ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kokosivat valtakunnallisen ”Pieni mutta vaarallinen” -kampanjan, joka on suunnattu kuluttajille ja pk-yrityksille. Kuluttajakampanja alkaa 2.4. ja jatkuu eri paikkakunnilla keräysautokierroksien aikataulujen mukaisesti.

Kampanjassa on mukana 28 kuntien jätelaitosta ja -yhtiötä Lapista eteläisimpään Suomeen asti, useita vesihuoltolaitoksia, paristojen ja kannettavien akkujen keräyksestä vastaava tuottajayhteisö Recser Oy ja ajoneuvoakkuja keräävä tuottajayhteisö Akkukierrätys Pb Oy. Omilla ilmoituskanavillaan mukana ovat lisäksi Apteekkariliitto, Yliopiston Apteekki ja Pfizer Oy. Asiantuntijaroolissa mukana on Ekokem.

VVY:n osalta tempaus on Baltic Sea Action Groupille (BSAG) tehty sitoumus Itämeren tilan parantamiseksi ja HSY:n osalta vastaus Itämerihaasteeseen. Kampanjan yhtenä tavoitteena on estää viemäriverkostoihin ja vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta.

Kampanja pyrkii herättämään ihmisiä kiinnittämään huomiota vaarallisiin jätteisiin ja kannustamaan niiden oikeaan lajitteluun ja palauttamiseen. Kampanja näkyy muun muassa netissä, radiossa ja apteekeissa. Pk-yrityksille on tuotettu tiivis opas kuudelle eri toimialalle.

Ongelmajäte on nyt vaarallinen jäte - pienikin on vaarallinen

Vaarallinen jäte on aiemmin tunnettu nimellä ongelmajäte. Uusi termi kuvaa paremmin asiaa.  Vaarallinen jäte voi aiheuttaa väärässä paikassa jo pieninä määrinä haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kotien tavallisimpia vaarallisia jätteitä ovat lääkejätteet, osa paristoista ja ladattavat akut, ajoneuvoakut, energiansäästölamput ja loisteputket, maalijätteet, liuottimet, lakat ja jäteöljyt.

Lisätietoa vaarallisista jätteistä saa uudelta verkkosivulta www.vaarallinenjäte.fi.

Kotitalouksien vaarallisia jätteitä voi tuoda maksutta keräykseen ympäri vuoden. Koko maan keräyspaikat löytyvät osoitteesta www.kierrätys.info. Paristot voi palauttaa niitä myyviin kauppoihin ja lääkkeet apteekkiin. Yritysten vaarallisten jätteiden keräys on pääosin maksullista.

Lisätiedot: 
JLY: Tiedottaja Marko Laakkonen, 050 370 0116, marko.laakkonen(a)jly.fi
VVY: Vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko, 040 849 7434, saijariina.toivikko(a)vvy.fi
HSY: Vaarallinen jäte -palvelujen vastaava Leif Bergström, 040 758 0806, leif.bergstrom(a)hsy.fi. Valvontainsinööri Heli Lindberg, 050 3365702, heli.lindberg(a)hsy.fi
Recser Oy: Toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski, 010 249 1704, liisa-marie(a)recser.fi

Katso vinkit, miten toimia vaarallisen jätteen kanssa.