23.1.2014

Litiumparistojen ja -akkujen virtanavat teipattava tulipalovaaran ehkäisemiseksi

Recser Oy muistuttaa, että litiumparistojen ja -akkujen virtanavat täytyy eristää esimerkiksi teippaamalla ennen keräyslaatikkoon palauttamista. Väärin palautettuina tai säilytettyinä käytetyt akut ja paristot saattavat aiheuttaa palovaaran.

Oikosulkuun joutuneiden litiumparistojen ja -akkujen aiheuttamat vaaratilanteet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Oikosulkuriski pienenee teippaamalla litiumparistojen ja -akkujen virtanavat piiloon esimerkiksi tavallisella teipillä tai eristämällä litiumparisto tai -akku muovipussiin. Litiumparistot ja -akut tunnistaa Li-alkuisesta merkinnästä.

Käytetyt litiumakut ja -paristot voivat aiheuttaa palovaaran jo kotona, mikäli niitä säilytetään sellaisenaan suojaamattomina. Paristoja voi virtanavat suojattuna säilyttää esimerkiksi lasipurkissa, muovikipossa tai pahvirasiassa. 

OHJEET KULUTTAJILLE

• Älä laita paristoja ja akkuja sekajätteeseen, vaan palauta ne säännöllisesti paristonkeräyspisteisiin, joita löytyy kaikista kannettavia paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista.

• Tulipaloriskin välttämiseksi litiumparistojen ja -akkujen sekä kaikkien varausta sisältävien paristojen ja -akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne irrotetaan laitteesta tai poistetaan käytöstä. Litiumparistot ja -akut tunnistaa Li-alkuisesta merkinnästä.

• Jos ei ole varma, mikä paristo tai akku on kyseessä tai onko varausta jäljellä, voi kaikkien palautettavien paristojen ja akkujen virtanavat teipata varmuuden vuoksi. Vaihtoehtoisesti palautettavat paristot ja akut voi pakata yksitellen muovipusseihin.

• Lasipurkki, puulaatikko, muovikippo, pahvirasia ja saviruukku sopivat kaikki oikein suojattujen käytettyjen akkujen ja paristojen säilytykseen. Metalliastia soveltuu akkujen ja paristojen säilytysastiaksi oikosulkuriskin vuoksi vain, jos sen sisällä käyttää muovipussia.

• Suuria määriä paristoja ja akkuja ei suositella säilytettävän kotona vaan käytöstä poistetut paristot ja akut on hyvä viedä säännöllisesti paristonkeräyspisteisiin.

OHJEET KAUPOILLE

• Sijoita paristokeräysastia kuivaan ja huoneenlämpöiseen paikkaan, jossa sitä voidaan valvoa, ja jonka lähistöllä ei ole palavaa materiaalia. Huolehdi, että lähellä on sammutuspeite tai muu soveltuva alkusammutusvälineistö sekä palohälytysjärjestelmä.

• Huolehdi, että paristojen ja akkujen palautusohje on kuluttajien nähtävillä. Keräysastian yhteyteen sijoitettavan palautusohjeen saa tulostettua täältä.

• Sijoita teippirulla keräyslaatikon viereen litiumparistojen ja -akkujen virtanapojen teippaamista varten.

• Tarkista keräysastian sisältö säännöllisesti, mieluiten päivittäin ennen myymälän sulkemista. Poista astiasta sinne kuulumattomat esineet ja roskat, ja huolehdi, että litiumakkujen ja -paristojen virtanavat on teipattu.

• Paristokeräykseen liittyvistä ongelma- tai vaaratilanteista tulee raportoida viipymättä Recser Oy:lle.