1.11.2010

 

Kaksi vuotta tuottajavastuuta – kaksi miljoonaa kiloa kannettavia paristoja ja akkuja

Reilu kaksi vuotta on kulunut siitä kun tuottajavastuu paristoille ja akuille tuli voimaan 26. syyskuuta 2008. Kahden ensimmäisen vuoden aikana kannettavia paristoja ja akkuja on kerätty ja kierrätetty kaksi miljoonaa kiloa. Kannettavien paristojen ja akkujen palauttajan kannattaa muistaa muutama sääntö, jotta keräys toimisi sujuvasti.

Mitä paristo- ja akkutuottajavastuulla on saavutettu?

Paristojen ja akkujen tuottajavastuun tavoitteena on vähentää paristoista ja akuista aiheutuvia ympäristöhaittoja rajoittamalla ympäristölle haitallisten paristojen ja akkujen luovuttamista markkinoille sekä maksimoimalla paristojen ja akkujen erilliskeräysmäärät ja kierrätysasteet. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi käytettyjen paristojen ja akkujen palauttamisesta on tehty loppukäyttäjälle maksutonta ja entistä helpompaa. Ennen tuottajavastuun voimaantuloa paristojen ja akkujen keräyksen ja muun jätehuollon järjestäminen oli jätteen haltijan ja osittain kuntien vastuulla ja erilliskeräysaste varsin alhainen. Suurin osa käytetyistä paristoista ja akuista päätyi kaatopaikalle.

Kahdella miljoonalla kerätyllä kilolla Suomi täyttää EU:n asettamat keräystavoitteet. Kuluttajat ovat siis löytäneet paristojen ja akkujen vastaanottopisteet. Paristoja ja akkuja otetaan vastaan Recser Oy:n puna-mustiin keräyslaatikoihin yli 13 000 keräyspisteessä ympäri Suomea. Esimerkiksi kaikkien kannettavia paristoja ja akkuja myyvien liikkeiden tulee ottaa vastaan käytetyt paristot ja akut maksutta.

Tulevaisuuden haasteita

Vaikka keräys toimii hyvin, toivotaan Recser Oy:ssä, että kannettavien paristojen ja akkujen palauttamisesta syntyisi yhä useammalle kuluttajalle normaali arkirutiini. – Käytetyt kannettavat paristot ja akut kannattaa palauttaa esimerkiksi samalla kauppareissulla pantillisten pullojen kanssa, ehdottaa Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski.

Yksi haaste Recser Oy:lle on saada kaikki paristo- ja akkutuottajat mukaan järjestelmään sillä vapaamatkustus on edelleen ongelma. Tuottajavastuunsa asianmukaisesti hoitavat yritykset maksavat jätehuollon kustannukset myös järjestelmän ulkopuolella pysyttelevien yritysten puolesta. Meneillään olevasta jätelain uudistuksesta odotetaan apua vapaamatkustajaongelman ratkaisuun.

Mitä paristojen ja akkujen palauttajan tulisi muistaa?

Kuluttajien toivotaan muistavan muutama paristojen ja akkujen palauttamista koskeva sääntö:

1. Paristot ja akut, joissa on havaittavissa vuotoja, pakataan muovipusseihin.  Akkujen ja paristojen palauttamiseen liittyy vuotoriskejä. Vuotavista akuista ja paristoista saattaa joutua vaarallisia aineita iholle tai aineet voivat vahingoittaa kierrätyslaatikkoa.

2. Litiumakkujen ja -paristojen navat piilotetaan teippaamalla. Oikosulusta aiheutuvan palonvaaran voi ehkäistä teippaamalla litiumakkujen ja -paristojen navat piiloon. Litiumakut ja -paristot tunnistaa merkinnästä Li-Ion tai Li-Pol.

3. Vain sellaiset akut ja paristot palautetaan, joiden varaus on käytetty loppuun. Jos varausta on jäljellä, voi paristo joutua oikosulkuun ja lämmetä.

4. Keräyslaatikoihin palautetaan vain tuotteita, jotka niihin kuuluvat. Kannettavien paristojen ja akkujen keräyslaatikkoon ei saa palauttaa esim. ajoneuvon akkuja, lamppuja tai roskia.