Paristojen ja akkujen kierrättäminen

Paristojen ja akkujen kierrättäminen

Kuluttaja voi palauttaa käytetyt kannettavat paristot ja akut helposti ja maksutta kaikkiin paristoja ja akkuja myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Kaupoissa ja kioskeissa oleviin keräyslaatikoihin saa palauttaa ainoastaan sellaisia suljettuja, käytetyttyjä kuivaparistoja ja -akkuja, joita voidaan kantaa käsin. Tyypillisesti tällaisia käytetään mm. rannekelloissa, leluissa, taskulampuissa, kannettavissa soittimissa, matkapuhelimissa, kameroissa, tietokoneissa ja sähkökäsityökaluissa kuten porakoneissa.

Ajoneuvoakut ja teollisuusakut voi palauttaa samaan liikkeeseen, mistä ne on ostettu.

Muistisääntöjä palauttajalle:

  • Paristot ja akut, joissa on havaittavissa vuotoja, pakataan muovipusseihin. Vuotavista paristoista ja akuista saattaa joutua vaarallisia aineita iholle. Huuhtele vuotavan nesteen kanssa kosketuksiin joutunut kohta runsaalla vedellä.
  • Litiumparistojen ja -akkujen navat piilotetaan teippaamalla. Oikosulusta aiheutuvan palonvaaran voi ehkäistä teippaamalla litiumakkujen ja -paristojen virtanavat piiloon heti kun ne poistetaan käytöstä. Oikosulku voi syntyä jos jokin metalliesine, kuten kolikko, avain tai toinen paristo, koskettaa pariston tai akun virtanapaa. Litiumakut ja -paristot tunnistaa merkinnästä Li -alkuisesta merkinnästä. Erityisesti mm. palovaroittimissa käytettävät 9V -paristot tulee teipata heti kun ne poistetaan laitteesta.
  • Vain sellaiset paristot ja akut palautetaan, joiden varaus on käytetty loppuun. Jos varausta on jäljellä, voi paristo tai akku joutua oikosulkuun ja lämmetä. Oikosulusta aiheutuvan palonvaaran voi ehkäistä teippaamalla  paristojen ja akkujen virtanavat piiloon.
  • Keräyslaatikoihin palautetaan vain tuotteita, jotka niihin kuuluvat. Kannettavien paristojen ja akkujen keräyslaatikkoon ei saa palauttaa esim. ajoneuvon akkuja, lamppuja tai roskia.

Paristoja ja akkuja ei saa koskaan:

  • laittaa sekajätteeseen
  • hävittää polttamalla  
  • asettaa oikosulkuun tai edes mahdollistaa sitä
  • itse avata

Turvalliseen paristokierrätykseen opastaa sivusto: www.teipattunavaaraton.fi

Katso videolta kuinka helppoa kierrättäminen on: Laita paristot kiertoon! -video YouTubessa.

Lue lisää paristojen ja akkujen turvallisesta käytöstä Tukesin sivuilta.Paristojen ja akkujen kierrättäminen